عکاسی ضد نور یا سیلوئت چیست

عکاسی ضد نور (سیلوئت)
شاید تاکنون به عکس های ضد نور یا سیلوئت برخورد کرده باشید. همانطور که از نام آنها مشخص است این نوع عکس ها ضد نور هستند و سوژه در آنها به شدت تیره است به طوری که بسیاری از جزئیات آن قابل مشاهده نیست و تنها نمایی کلی از آن در عکس نمایان میشود. در این نوع عکاسی میتوان از سوژه های مختلفی همچون انسان، درخت، حیوان یا برخی اشیا استفاده کرد. در این مقاله به نکاتی در خصوص عکاسی سیلوئت یا ضد نور اشاره میشود 
ضد نور یا سایه نما یا سیلوئت (به فرانسوی: Silhouette) تکنیکی در عکاسی است که در آن، منبع نور در پشت سوژه قرار دارد و در قوی‌ترین حالت به دلیل تندی نور، سایه‌ای از سوژه بر روی عکس ایجاد می‌شود. زیباترین حالت زمانی پیش می‌آید که خورشید در حال طلوع یا غروب است و پس‌زمینه به رنگ نارنجی یا زرد مشخص می‌شود. در گرافیک نیز به تصاویر مسطح اجسام که از هیچ بافت و خطی تشکیل نشده‌است و شی را فقط بوسیله خطوط محیطی آن می‌توان تشخیص داد ضد نور یا نیمرخ می‌گویند.
 
عکس ضد نور
بازدیدادامه مطالب با کلیک روی این مطلب
عکاسی ضد نور یا سیلوئت

عکاسی ضد نور یکی از روش‌های انتقال اندوه، احساس و حالت‌های عاطفی به بیننده‌است. ممکن است بیننده با دیدن این نوع عکس‌ها به درک درست و واضحی از سوژه نرسد، اما بخش تیره و سیاه تصویر باعث شکل گیری قدرت تخیل بیننده می‌شود. مهم ترین نکته در عکاسی ضد نور قرار دادن سوژه در مقابل یک منبع نور عظیم و تنظیم میزان نوردهی دوربین بر اساس روشن ترین بخش تصویر (پس زمینه) است. میزان نوردهیدوربین باید بر اساس روشن ترین بخش پس زمینه و نه سوژه تنظیم شده باشد. با رعایت این اصل اولیه، سوژه موردنظر به دلیل نبود نور کافی حتی اگر به طور کامل سیاه نشود بسیار تیره یا به اصطلاح آندر اکسپوزد (under exposed) –حداقل نوردهی- خواهد شد
 
عکاسی ضدنور
 
عکس های سیلوئت یا ضد نور زیبا و الهام بخش
اگر سیلوئت ها (silhouette) در عکاسی به خوبی انجام شوند، این امکان وجود دارد که عکس های فوق العاده ای خلق شوند. در عکاسی سیلوئت یا ضد نور ابتدا باید در نظر بگیرید که سوژه تان چیست. سوژه باید در سطح دو بعدی خوب در بیاید، چراکه سیلوئت به خودی خود عمق ابعادی ندارد. به طرح و شکل کلی که به وجود خواهد آورد فکر کنید. جزئیات اضافی را که در شکل سوژه تاثیر نمی گذارند کنار بگذارید، مثلا مهم نیست هنگام عکاسی سیلوئت دوست صمیمیتان از او بخواهید لبخند بزند، اصلا دیده نخواهد شد! در ادامه عکس های سیلوئت الهام بخشی را برایتان آماده کرده ایم. باید به یاد داشته باشید که سیلوئت ها به نورپردازی از پشت (backlighting) بستگی دارند، استفاده از منبع نوری که از پشت به سوژه می تابد پس خیلی کم یا هیچی از پهلو سوژه مقابلتان نورپردازی می شود. می توان گفت که خورشید برای این جور عکس ها آسان ترین منبع نور برای استفاده است، اما نیاز نیست حتما سوژه و منبع نور را در یک راستا قرار دهید، فقط مطمئن شوید که نور از پهلو به سوژه (سوژه رو به روی شما) نمی تابد.
  
چگونه از مردم عکس های ضد نور یا سیلوئت بگیریم
عکاسی ضد نور – سیلوئت (silhouette) تابستانی – در این مطلب لنزک خواهید دید که گرفتن عکس های خلاقانه ضد نور در غروب ساحل چه قدر آسان است. در ادامه به شما آموزش خواهیم داد که چگونه در تابستان عکس های سیلوئت زیبایی بگیرید.وقتی در تعطیلات به سر می برید، احتمالا زمانی را به وقت گذرانی و تفریح در ساحل اختصاص خواهید داد. هنگامی که خورشید شروع به پایین رفتن می کند و آسمان پر از رنگ های گرم تابستانی می شود، قطعا شما و همه افرادی که آنجا هستید دوربین هایتان را از کیف در خواهید آورد. خورشید کم نور احتمالا منظره ای عالی ایجاد می کند اما هر چیزی بین شما و خورشید به ضد نوری تاریک و بدون طرح و بافت تبدیل می شود.خب، این اتفاق همیشه هم بد نیست. برای ضد نور های تابستانی خوب، نیاز به اشیاء و سوژه هایی دارید که شکل آنها به خوبی قابل تشخیص باشد. مثلا اگر با خانواده به ساحل رفته اید، چرا از یکی یا همه ی آنها عکاسی نمی کنید؟ همین طور می توانید برای عکاسی از افرادی که در طول ساحل قدم می زنند وقت بگذارید و یا به تماشای غروب دل انگیز خورشید بنشینید.
 
عکاسی ضدنور با خورشید
 
آماده شدن
از زمان دقیق غروب خورشید و جهت غروب آن مطلع شوید زیرا قطعا نمی خواهید به ساحلی بروید که غروب از آنجا مشخص نیست. وقتی ساحل مناسب را انتخاب کردید، مطمئن شوید هنگامی که به آنجا می رسید زمان کافی خواهید داشت. اگر کل روز را هم آنجا باشید مساله ای نیست ولی اگر دیر تر می خواهید بروید، حتما یکی دو ساعت زودتر از غروب به ساحل بروید. زمان جزر و مد را نیز چک کنید چون احتمالا نمی خواهید وسایل و خانواده تان را آب با خود ببرد!
چگونه عکاسی کنم
وقتی آماده بودید و سوژه در حالت مناسب، در حالی که بین شما و خورشید است، قرار گرفت وقت آن است که با زاویه ای کم عکاسی کنید (البته زاویه کم زیاد ضروری نیست). یک عکس نمونه بگیرید و پسزمینه آنرا چک کنید. اگر با تنظیمات دستی عکاسی نمی کنید، شانس هم مساله مهمی خواهد بود؛ در غیر این صورت اگر از عکس راضی نبودید، جبران نوردهی یا EV را یک یا دو پله کاهش دهید. استفاده از نور سنجی در حالت های نورسنجی نقطه ای – spot metering یا نورسنجی با تمرکز میانه center-weighted metering هم به عکاسی ضد نور کمک خواهد کرد، اگرچه می توانید با همان حالت چند ناحیه ای -multi-zone metering نیز عکاسی کنید. دوربین را به سمت آسمان بگیرید و پس از نور سنجی از سیستم قفل نوردهی – exposure استفاده کنید تا نور سنجی بر حسب قسمت روشن تر آسمان انجام شود. سپس تمام کاری که باید انجام دهید، ترکیب بندی دوباره و فشردن کلید شاتر است.
 
عکاسی ضدنور در غروب
 
از چه چیزی عکاسی کنم
همانطور که اشاره شد شکل های قوی بهتر جواب می دهند، پس از سوژه تان در حالی که روی شن ها ایستاده است بخواهید با آزمون و خطا، شکل های متفاوتی را ایجاد کند. انجام این کار با بچه ها آسان تر است اما نسبت به بزرگتر ها باید کمی صبور و متقاعد کننده باشید!اگر گروهی از افراد را به دنبال خود دارید، متقاعدشان کنید به هوا بپرند تا شکلی که در اوج پرششان ایجاد می کنند را ثبت کنید. سعی کنید از زوجی که دست در دست غروب خورشید را تماشا می کنند عکاسی کنید. به بچه ها توپ دهید تا پرتاب کنند یا سطل و بیلچه بدهید تا بازی کنند و با ایجاد حالات مختلف، شکل های جذاب تری خلق کنید تا در نتیجه عکسی پویاتر داشته باشید.با زاویه دوربین و مقداری که کادر را بسته یا باز می کنید تمرین کنید تا ببینید هر کدام در چه حالتی نتیجه بهتری ایجاد می کنند. اگر از سر شخصی عکاسی می کنید، عکس را به جای تمام رخ، نیم رخ بگیرید تا جزئیات بیشتری مشخص باشد. تعداد زیادی اشیاء در کنار هم قرار ندهید چرا که در عکس به هم پیوسته و تفکیک ناپذیر می شوند و این افکت خوب از آب در نمی آید.اگر طرح و بافت سوژه را کنار بگذارید، به سیلوئتی تاریک از او خواهید رسید که نمایشگر شکل سوژه یا مدل شماست. این سبک از عکاسی در به تصویر کشیدن شکل و فرم عالی عمل می کند و بسیار محبوب است. حتما شما هم عکس های هنگام غروب از افرادی که به هوا پریده و عکسی سیلوئت یا ضد نور را از آن ها گرفته اند به خاطر دارید. در ادامه این مطلب  مجموعه عکس های ضد نور یا سیلوئت را برای الهام هرچه بیشتر شما آماده کرده ایم.
 
عکاسی سیلوئیت
   
عکس سیلوئیت
 
۸ گام آسان برای عکاسی ضد نور
عکاسی ضد نور تکنیکی است که در آن، منبع نور در پشت سوژه قرار دارد که باعث می‌شود سایه‌ای از سوژه بر روی عکس ایجاد شود. از بهترین و زیباترین زمان‌ها برای این نوع عکاسی می‌توان به هنگام غروب یا طلوع خورشید اشاره کرد.معمولا برای آن که در برابر خورشید نور کافی به سوژه برسد باید از فلاش استفاده کرد، اما وقت‌هایی هم هست که محو کردن جزییات سوژه دربرابر نور پس زمینه آنها می‌تواند جلوه ویژه ای به عکس ببخشد. این همان وقتی است که واژه ضدنور در عکاسی معنا پیدا می‌کند. عکاسی ضد نور یک روش فوق العاده برای انتقال داستان، احساسات، حس و حال روحی به بینندگان عکس‌هایتان است. چرا که تلفیقی از سادگی و رمز و رازی نهان است. آنها به بیننده یک تصویر واضح از همه چیز ارایه نمی‌دهند و در عوض به بیننده این امکان را می‌دهند که با دیدن بخشی از تصویر بخش دیگر از با استفاده از تصورات خود شکل دهد. استراتژی ساده برای گرفتن عکس ضدنور این است که سوژه (آنچه که می‌خواهید سیاه دیده شود) را در مقابل منبع نوری قرار دهید و نورسنجی را بر روی روشن ترین قسمت تصویر که در پیش زمینه (و نه سوژه) قرار دارد، انجام دهید.
 
عکاسی ضد نور ازمردم
 
با این کار سوژه شما نوری کمتر از حد لازم دریافت خواهد کرد و درنتیجه اگر کاملا سیاه نشود بسیار تاریک خواهد شد.توضیحات فنی فراوانی در زمینه گرفتن عکسهای ضدنور وجود دارد اما پیش از آن اجازه بدهید چند روش پایه برای این کار به شما معرفی کنیم. آنها را امتحان کنید و نتیجه اش را ببینید. در واقع آنچه سعی داریم در اینجا به شما آموزش دهیم این است که چطور دوربین تان را وادار به فکر کردن کنید تا دریابد کدام یک از قسمت‌های روشن تصویر بیشتر مورد علاقه شماست!
به این نکات در ادامه توجه کنید:
۱. یک سوژه مناسب انتخاب کنید
تقریبا هر سوژه ای رو می‌توان برای عکاسی سیلوئت یا ضدنور مدنظر قرار داد اما بعضی سوژه‌ها بهترند. سوژه ای انتخاب کنید که شکل قابل تشخیصی داشته باشد تا تصویر دو بعدی شده آن در کنار رساندن مفهوم برای بیننده جذابیت کافی نیز داشته باشد. این نوع عکاسی اطلاعاتی از رنگ، بافت و ظاهر سوژه به دست نمی‌دهد پس سعی کنید سوژه‌هایتان شکل قابل تشخیصی داشته باشند.
۲. فلش را خاموش کنید
اگر دوربین خود را در حالت خودکار قرارد داده اید احتمالا در چنین شرایطی از فلش استفاده خواهد کرد و این اتفاق عکس ضدنور را خراب می‌کند. در واقع شما می‌خواهید نور جلوی سوژه تا حد امکان کم باشد پس برای این منظور باید حواستان باشد که به واسطه فلاش نوری به سوژه نرسد.
 
عکس ضدنور در طبیعت
 
۳. نور را به درستی تنظیم کنید
وقتی نوبت به مرحله نورسنجی می‌رسد لازم است بسیاری از چیزهایی که تا کنون درباره عکاسی معمول یاد گرفته اید را فراموش کنید و کمی متفاوت فکر کنید. به جای آن که اساس نورسنجی را مقابل سوژه قرار دهید آن را بر اساس پشت سوژه جایی که نور بیشتری تابیده می‌شود تنظیم کنید. با وجود این که بهترین زمان و مکان برای گرفتن عکس‌های ضد نور در برابر نور خورشید در هنگام طلوع و غروب آن است اما هر نور روشنی برای این کار می‌تواند به کار گرفته شود.
۴. عکس خود را قالب بندی کنید
محل سوژه را در عکس طوری تنظیم کنید که علاوه بر قرارگرفتن در برابر منبع نوری مقدار کافی از پیش زمینه را هم در تصویر نشان دهد. در عین حال نکات مربوط به ترکیب‌بندی را نیز در خاطر نگه دارید.
۵. سوژه ضد نور را متفاوت و بدون درهم ریختگی کنید
اگر بیشتر از یک سوژه در عکس ضد نور شما وجود دارد سعی کنید که آنها را مجزا از هم قرار دهید. مثلا اگر سوژه شما یک درخت و یک انسان است، در این حالت نباید انسان در مقابل درخت قرار بگیرد و یا حتی به آن تکیه دهد زیرا باعث می‌شود ببینده نتواند بین مرزهای دو سوژه تفکیک کند و در نهایت تصویر گیج کننده باشد.
 
سیلوئیت وعکاسی آن
 
۶. حالت خودکار
بیشتر دوربین‌های دیجیتال مدرن دارای حالت اندازه گیری خودکار هستند که برای اندازه گیری نور و تنظیمات مربوط نورسنجی به خوبی عمل می‌کنند. مشکل این جاست که این دوربین‌ها به حدی هوشمند هستند که به جای آن که تصویر شما را تاریک کنند آن را روشن می‌کنند. برای آن که بتوانید عکس سیلوئت بگیرید لازم است که کمی دوربین را گمراه کنید. بیشتر دوربین‌ها در حالت خودکار به محض آن که شما دکمه شاتر را نیم فشار دهید عمل نورسنجی را انجام می‌دهند و در همان زمان فکوس هم می‌کنند. دوربین خود را بر روی روشن ترین قسمت پیش زمینه ببرید و شاتر را تا نیمه فشار دهید تا نورسنجی انجام گیرد ولی آن را رها نکنید. حالا دوربین را بر روی کادر و سوژه بیاورید و شاتر را تا انتها فشار دهید. این کار در بیشتر دوربین‌های دیجیتال به عکس ضدنور ختم می‌شود. برخی از دوربین‌های دیجیتال هم هستند که دارای امکان نورسنجی «نقطه ای» یا «مرکزی» هستند که می‌توانید در هنگام استفاده از تکنیک بالا آنها را روشن کنید. بدین ترتیب اندازه گیری نور بر روی مرکز قالب عکستان قرار می‌گیرد به جای آن که بر اساس چندین نقطه متفاوت باشد. این بدان معنی است که شما به دوربین به طور دقیق می‌گویید که می‌خواهید نور چه قسمتی از تصویر معیار نورسنجی عکس باشد.
۷. حالت غیرخودکار
اگر تکنیک تنظیمات خودکار برای عکس ضدنوری که مدنظرتان هست مناسب نیست و دوربین به شما امکان تنظیم کردن دستی نورسنجی را می‌دهد آنگاه از این امکان استفاده کنید و عکس را با تنظیمات خودتان بگیرید. خوبی عکاسی دیجیتال آن است که می‌توانید آنقدر عکس را تکرار کنید تا بالاخره به آنچه دلتان را راضی می‌کند دست یابید.یک راه ساده برای کار کردن با حالت تنظیمات غیرخودکار یا دستی این است که سرعت شاتر و دریچه دیافراگم را بر اساس آنچه در حالت خودکار پیشنهاد شده تنظیم کنید سپس بر روی سوژه موردنظر فکوس کنید. اگر به نظرتان رنگ سوژه هنوز به اندازه کافی تیره نیست می‌توانید سرعت شاتر را یک یا دو استاپ کم کنید و اثر آن را بررسی کنید.
 
کاربرد عکاسی ضد نور
 
۸. فکوس کردن
در بیشتر مواقع شما تمایل دارید که فکوس بر روی سوژه باشد و این امر روش توضیح داده شده در مرحله ۶ را کمی دشوار می‌کند. زیرا در هنگامی که شاتر را تا نیمه فشار می‌دهید تا نورسنجی را به درستی تنظیم کنید فکوس را نیز بر روی همان نقطه از پیش زمینه صورت گرفته است. برای حل این مشکل می‌توانید از دو استراتژی استفاده کنید. ابتدا اگر دوربین شما امکان تنظیم دستی فکوس را دارد پس آن را از حالت خودکار خارج کنید و پیش از نور سنجی ابتدا بر روی سوژه فکوس کنید. راه دیگر استفاده از دریچه و حداکثر کردن میزان عمق میدان است. عمق میدان مقداری است که تصویر شماست که در ناحیه فکوس قرار دارد. برای حداکثر کردن عمق میدان باید بزرگترین عدد ممکن را برای آن انتخاب کنید. در نتیجه این کار تصویر سوژه و پیش زمینه از تیزی (sharpness) بیشتری برخودار خواهند بود.
 
فکوس در عکاسی ضدنور
 
 
برای دانلود فایل این مطلب به صورت PDF روی لینک زیر کلیک کنید
 
 
Click This andisheh no.gif (125×70)