لایت روم و کاربرد آن
فتوشاپ یک نرمافزار چند منظورهی گرافیکی است و قابل استفاده برای طیف وسیعی از کاربران.
فتوشاپ با قدرتی زیاد به علت وجود فرامین قدرتمند و پلاگینهای ویژهای که توسط خود شرکت ادوب یا شرکتهای دیگر ارائه شده به راحتی میتواند ویرایشهای متنوعی را روی تصاویر اعمال کند.
از کاربران اصلی این نرمافزار، عکاسان و ویرایشگران تصاویر هستند که به کمک آن به اصلاح و تنظیم تصاویر مختلف پرداخته و آنها را برای چاپ آماده میکنند.
شرکت Adobe برای رفع نیاز این بخش از کاربران فتوشاپ، نرمافزار دیگری به نام Lightroom (تاریکخانه) را معرفی کرده که این قشر میتوانند از هر دوی این نرمافزارها در انجام امور خود بهره بگیرند.
اما تفاوتهای این دو نرمافزار چیست؟
نام کامل این نرمافزار Adobe Photoshop Lightroom است که شاید به علت همراه داشتن نام فتوشاپ کمی گیجکننده به نظر برسد، اما در واقع Lightroom زیرمجموعهای از فتوشاپ با قابلیتهای خاص است که این قابلیتها در فتوشاپ وجود نداشته و احتمالا هرگز وجود نخواهد داشت.
هدف اصلی این نرمافزار مدیریت حجم انبوهی از تصاویر و مرتبسازی آنها به منظور سهولت دسترسی است.
فتوشاپ نرمافزار فوقالعادهای در ویرایش تصاویر به شمار میآید، اما هنگامی که تعداد این تصاویر ویرایششده زیاد شود مدیریت آنها کار بسیار دشواری خواهد بود.
Lightroom یک نرمافزار مدیریت تصویر بر اساس پایگاه داده است که به صورت خودکار اطلاعات تصویر مثل نام و نوع دوربین، تاریخ و زمان ثبت، دیافراگم، سرعت شاتر، iso و… را خوانده و این اطلاعات را در بانک اطلاعاتی به نام کاتالوگ برای عکس ذخیره میکند.
هنگامی که یک تصویر به محیط لایتروم افزوده میشود این نرمافزار با قابلیت درونی خود امکان اضافهکردن اطلاعات اضافی مثل کلمات کلیدی، علائم، ستارههای امتیازدهی و… را فراهم میکند که این امر در پیداکردن تصویر مورد نظر از بین هزاران تصویر موجود کمک فراوانی خواهد کرد.
این روش فهرستبرداری و برچسبگذاری در فتوشاپ وجود ندارد، زیرا فتوشاپ برنامهای مبتنی بر پایگاه داده نیست.
علاوه بر قابلیتهای مدیریت رسانه، Lightroom حاوی ابزارهایی است که به عکاسان در دستکاری و تنظیم تصاویر کمک میکند؛ مثل تصحیح رنگ، نوردهی و پارامترهای مختلف عکس؛ ساخت اسلایدشوهای زیبا از عکسها، ساخت صفحات وب از عکسها و انتشار آنها روی وب.
به طور خلاصه فتوشاپ یک ابزار ویرایش تصاویر و Lightroom یک ابزار مدیریت تصاویر با ابزارهای مورد نیاز برای ویرایش و تنظیم تصاویر است.
اما با توجه به این که ابزارهای ویرایشی Lightroom در فتوشاپ وجود دارد، چرا باید از آن استفاده کرد؟
یادگیری آن از فتوشاپ سادهتر است و محیطی سادهتر دارد.
Lightroom حاوی ابزارهای آمادهی فراوانی جهت تنظیم و ویرایش تصاویر است.
سرعت کار در Lightroom به علت امکان مشاهده و ویرایش سریع چند تصویر بدون صرف زمان برای بازکردن و بستن فایلها بالاتر است.
Lightroom به عنوان ابزار مدیریت فایل و رسانه، امکان ایجاد پوشه، زیرپوشه و تغییر نام گروهی فایلها را به صورت یکجا فراهم میآورد.
ویرایش تصاویر در Lightroom غیر مخرب بوده و تمام تغییرات به صورت یک لایه جدا به لایه اصلی اعمال شده و فایل اصلی به هیچ عنوان دستکاری نمیشود؛ در صورتی که در فتوشاپ کار روی تصاویر با ترکیبی از ابزارهای مخرب و غیرمخرب انجام میگیرد و ممکن است تصویر اصلی تغییر یابد.
در محیط Lightroom امکان ذخیرهسازی سابقه همهی عملیات انجام گرفته و بازگشت و تصحیح آنها برخلاف فتوشاپ وجود دارد.
در Lightroom امکان مشاهده اطلاعات متادیتا روی فایل هنگام ویرایش آن برخلاف فتوشاپ وجود دارد.
و دهها امکان متنوع دیگر در زمینه ویرایش و مدیریت تصاویر.
با وجود تمام مزیتهای Lightroom باید در نظر داشته باشیم در صورتی که بخواهیم ویرایشهای جدی روی تصاویر انجام دهیم، باز محتاج به فتوشاپ بوده و Lightroom این امکان را در اختیار ما نخواهد گذاشت.
پس میتوان با ترکیب دو نرمافزار مذکور از قدرت مدیریت تصاویر Lightroom و قدرت ویرایشی فتوشاپ برای کسب بهترین نتیجه استفاده کرد.
سوال رایجی که اغلب عکاسان تازهکار با آن مواجه هستند این است: «برای ویرایش عکسهایم از چه نرمافزاری باید استفاده کنم؟». برنامههای مختلفی وجود دارند که میتوان با آنها به ویرایش عکس پرداخت، اما اغلب عکاسان با فتوشاپ و لایتروم کار میکنند. سوال قبلی با این سوال چالش برانگیز ادامه پیدا میکند که : «فرق فتوشاپ و لایتروم چیست؟» در عین حال که این دو نرمافزار شباهتهای زیادی داشته و کارکردهای یکسانی دارند، در شیوه کار تفاتهایی داشته و خصوصیات منحصربفردی دارند. دانستن شباهتها و تفاوتهای لایتروم و فتوشاپ به شما کمک میکند که هنگام کار بهترین و کارآمدترین گزینه را انتخاب کنید.
شباهتها
در حالت کلی هر دو نرمافزار کار مشابهی انجام میدهند: ویرایش عکس. چگونگی انجام این کار و چگونگی استفاده شما از آها کاملاً متفاوت است. با این حال یادگیری استفاده از یک از آنها، با اندکی اغماض برای کار با هردو کافی است. هر دو این نرمافزارها از فرمتهای مختلفی مانند JPEG ، PNG ، TIFF و RAW پشتیبانی میکنند. در اصل هردو نرم افزار برای پردازش عکسهای RAW از نرم افزار Adobe Camera Raw استفاده میکنند. بنابراین برای ایجاد جلوههای مختلف و اعمال اصلاحات بر روی عکسها تقریباً شیوه مشابهی را در هر دو نرمافزار پیشرو دارید.
هر دو نرمافزار ابزارهای بسیاری برای اعمال اصلاحات بر روی عکسدارند و گزینههای بسیار قدرتمندی برای ایجاد جلوههای خاص دارند. بسیاری از عکاسان با لایتروم کار میکنند و سمت فتوشاپ نمیآیند و عکاسان بسیاری هم هستند که با فتوشاپ کار میکنند و تابحال یکبار هم لایتروم را باز نکردهاند. دانستن تفاوتهای این دو نرمافزار به شما کمک میکند تا بهترین انتخاب را در شرایط مختلف کاری انجام دهید.
تفاوتها
۱ . نحوه ذخیره و مدیریت فایل
یکی از بزرگترین و مهمترین تفاوتهای لایت روم و فتوشاپ در این است که لایت روم نهتنها عکسها را ویرایش میکند، بلکه قابلیت انتقال و ذخیره در جاهای مختلف کامپیوتر را دارد. شیوه کار لایت روم اینگونه است که ،فایل دیگری هم با نام «کاتالوگ» که در آن فایل اولیه بعلاوه دستورالعملی که اصلاحات و تاثیرات اعمال کرده شما در آن وجود دارد، در کنار فایل ویرایش شده شما ذخیره میشود. نحوه کار اینگونه است که در کنار فایل اصلی ویرایش نشده، فایل اطلاعاتی کوچکی قرار میگیرد که در آن کلیه اعمالی که بر روی عکس انجام داده میشود ذخیره شده و به راحتی قابل اعمال دوباره میشود. به این شیوه ویرایش، ویرایش غیردائم میگویند که تفاوت شدیدی با شیوه فتوشاپ دارد.
در واقع لایتروم پس از ویرایش عکس، فایل ویرایش شده را در نقطه دیگری ذخیره میکند و فایل اولیه را به صورت دستنخورده حفظ کرده و فایل کوچکی به نام کاتالوگ ایجاد میکند که در آن اطلاعات ویرایشی عکس ذخیره میشود. نکته قابل توجه درباره این فایل کاتالوگ این است که این فایل تمام اطلاعات ویرایشی همه عکسهایی که در آن فولدر قرار دارند را در خود ذخیره میکند. در واقع شما در یک فولدر عکس، با هر تعداد فایل عکس، تنها یک فایل کاتالوگ خواهید داشت که نهایتاً حجم آن به کمتر از ۲۰۰ مگابایت خواهد رسید.
فرآیند ذخیره عکس در لایت روم را در دیاگرام زیر مشاهده میکنید.PS-vs-Lr-03
در مقابل، فتوشاپ به روش کاملاً متفاوتی عمل میکند. وقتی عکسی را در فتوشاپ ویرایش میکنید، دقیقاً درحال اعمال تغییر بر روی فایل اصلی هستید. برای نگه داشتن فایل اصلی باید کپی دیگری از آن و با فرمت PSD ذخیره کنید که حجم این فایل بیش از ۵۰ مگابایت است.
فرآیند ذخیره سازی عکس در فتوشاپ را در دیاگرام زیر مشاهده میکنید.PS-vs-Lr-05
فرآیند ذخیرهسازی و مدیریت فایل در دو نرم افزار را مشاهده کرده و تفاوت آنها را متوجه شدید. میبینید که در فتوشاپ برای ویرایش غیردائم باید یک فایل حدود ۵۰ مگابایتی ذخیره کنید، درحالی که برای لایت روم تنها یک فایل کاتالوگ اطلاعات ویرایشی تمام عکسهای شما را در خود ذخیره میکند و کمتر از ۲۰۰ مگابایت حجم را اشغال میکند. بنابراین در این مودرکار با فتوشاپ به صرفه نبوده و حجم زیادی اشغال کرده بعلاوه تعداد زیادی فایل بر روی دست شما میگذارد.PS-vs-Lr-01
حالا چرا باید از فتوشاپ استفاده کنیم. به یک دلیل کاملاً موجه: قدرت بیشتر!
۲ . ابزارهای ویرایش
اگر بخواهیم تفاوت فتوشاپ و لایتروم را در این زمینه با یک مثال ساده بگوییم، لایتروم را یک پزشک عمومی و فتوشاپ را یک متخصص در نظر میگیریم. یک پزشک عمومی به راحتی بیماریهای رایج و ساده را تشخیص داده و سریعترین و سادهترین درمانها را برای بیمار تجویز میکند. اما برخی بیماریها هستند که پزشک عمومی قادر به تشخیص و درمان صحیح آنها نیست. اینجاست که باید نزد یک متخصص رفت تا بهصورت دقیق بیماری را تشخیص و درمان مناسب را ارائه کند. اما باید این تفاوت را هم درنظر بگیرید که قت گرفتن از یک متخصص هزینه و وقت بیشتری را میطلبد و طبیعتاً دوره تشخیص و درمان هم طولانیتر است. در عین حال یک پزشک عمومی به راحتی در دسترس بوده و درمانهای تجویز شده در زمانی کوتاه تاثیر میکنند.
لایتروم بسیاری از ابزارهایی که فتوشاپ دارد را درا خود داشته و اعمال این ابزارها حتی از فتوشاپ هم سادهتر و سهلالوصول تر است. اما برای اعمال برخی اصلاحها و جلوههای خاص باید سراغ فتوشاپ بروید. یکی از مهمترین تفاوتها در اینجا، قابلیت ایجاد «Layer» یا همان لایه است. لایهها به راحتی در فتوشاپ قابل ایجاد هستند که باید اعتراف کرد سهم بزرگی در ویرایش عکس حرفهای دارند. درحالی که در لایت روم امکان ایجاد لایه وجود ندارد و همه چیز مستقیماً بر روی عکس اعمال میشود. از طرفی دیگر لایت روم امکان اعمال تاثیرات و اصلاحات ساده را به راحتی فراهم میکند، درحالی که در فتوشاپ برای اعمال همین تاثیرات و اصلاحات ساده باید گامهای زیادی طی کرد.
۳ . کاربری
لایت روم در زمینه مدیریت عکسها و دسته بندی و اعمال ویرایش به صورت جمعی فوقالعاده است. به راحتی میتوان در لایتروم عکسها را در دستهبندیهای متفاوت و با مشخصات متفاوت قرار داد و علاوه بر این دسترسی به عکسها بسیار سریع و آسان است.
در عین حال فتوشاپ به هیچ وجه قابلیتی برای دسته بندی و یا اعمال ویرایشهای جمعی ندارد ولی قدرت فوقالعاده این نرمافزر برای ویرایش عکس غیرقابل انکار است. البته میتوانید از «ادوبی بریج» (Adobe Bridge) در کنار فتوشاپ استفاده کنید و به دستهبندی و اعمال ویرایشهای جمعی بپردازید.
حالا تفاوتها و شباهتهای این دو نرمافزار را میدانید. بسته به اینکه قصد چه نوع ویرایشی و در چه سطحی را دایرد، باید یکی از این دو نرمافزار را انتخاب کنید. اگر تعداد عکسهای شما زیاد بوده و نیاز چندانی به ویرایش ندارد لایت روم گزینه مناسبی است. اما اگر تعداد کمی عکس دارید که باید به صورت جدی ویرایش شوند تا در ابعادی بزرگ به چاپ برسند فتوشاپ بهترین گزینه است. در ضمن به یاد داشته باشید که تا زمانی که امکانات فتوشاپ را نشناخته و از آن در حد لایتروم استفاده کنید، ترجیح دادن فتوشاپ بر لایتروم کار چندان عاقلانهای نخواهد بود.