نقش وایت بالانس در دوربین و عکاسی
تراز سفیدی خودکار (Auto white balance) برای سوژه های عمومی به خوبی جواب می دهد، اما رنگ های قوی می توانند آن را به اشتباه بیاندازند. همچنین ممکن است بسته به شرایط عکاسی شما، انتخاب از بین حالات پیشفرض تراز سفیدی ( WB presets – مثل Cloudy یا Daylight) نیز دشوار باشد. در چنین شرایطی شما می توانید از ترازی سفیدی سفارشی (custom white balance) استفاده نمایید که در این مطلب آن را به شما آموزش خواهیم داد. استفاده از تراز سفیدی سفارشی (تنظیم تراز سفیدی به کمک کاغذ مرجع) در بسیاری از مطالب توصیه شده است. تراز سفیدی سفارشی در دوربین های نیکون Preset Manual و در دوربین های کانن Custom white balance نام دارد از یک سوژه خاکستری یا سفید عکس بگیرید (یک تکه کاغذ یا کارت) در همان شرایط نورپردازی که سوژه تان قرار دارد و بعدا دوربین از این برای تراز کردن رنگ سفید استفاده خواهد کرد. از آنجا که این تراز سفیدی ثابت است، این تکنیک برای عکاسی در نور ثابت مناسب است، اگر نور تغیر کند، باید تمام مراحل را از اول تکرار کنید. سفارشی سازی تراز سفیدی، در زمان ویرایش عکس ها صرفه جویی می کند و همچنین شما را قادر می سازد تا هنگام بررسی عکس ها روی LCD پشت دوربین، رنگ ها را دقیق تر تشخیص دهید.
توجه: کارت های مرجع برای تنظیم تراز سفیدی قابل خریداری می باشند، اما همیشه می توانید از یک صفحه کاغذ سفید نیز استفاده نمایید.
بازدید ادامه مطلب با کلیک روی ادامه مطالب
نقش وایت بالانس در دوربین عکاسی
مراحل سفارشی سازی تراز سفیدی:
۱کاغذ را قرار دهید
برای دستیابی به دقیق ترین رنگ ها، کاغذ یا کارت خاکستری رنگ یا سفید را جوری قرار دهید که با سوژه اصلی شرایط نورپردازی یکسانی داشته باشد. برای حصول بهترین نتیجه کاغذ را جایی که سوژه خواهد بود قرار دهید.
۲از کاغذ عکس بگیرید
حال کادر را با کاغذ پُر کنید و از آن با همان جهتی که می خواهید عکس اصلی را بگیرید، عکاسی کنید. تا وقتی که زیادی یا ناکافی نوردهی نشود، نوردهی این عکس مرجع زیاد اهمیت ندارد. شاید نیاز شود که به فوکوس دستی جا به جا شوید.
۳به منو تنظیمات تراز سفیدی بروید
حال نیاز دارید که به منو عکاسی دوربینتان بروید و لیست تنظیمات تراز سفیدی را پیدا کنید. برای اینکار در دوربین های نیکون به پایین تنظیمات تراز سفیدی (white balance settings) بروید و preset Manual را انتخاب کنید. در دوربین های کانن در لیستی از گزینه ها که پدیدار می شود Custom White Balance را انتخاب نمایید.
۴تراز سفیدی را انتخاب کنید
عکس کاغذ سفید را انتخاب کنید تا به عنوان مرجع تراز سفیدی برگزیده شود. در نیکون دوبار روی OK بزنید تا تراز سفیدی انتخاب شود. در دوربین های کانن ابتدا باید روی Set to select the image بزنید، سپس به صفحه تنظیمات white balance بازگردید و Custom را از لیست انتخاب کنید. نوری که به چشم خود می بینیم ومی توانیم آن را به طرق مختلف مانند عکاسی ، فیلم برداری و یاروشهای دیگر ثبت کنیم ، تنها بخش کوچکی از طیف وسیعی است که در طبیعت وجود دارد .این بخش توسط چشم ما قابل دریافت است و بقیه به شکلهای مختلف انرژی ، از منابعی مانند خورشید به ما میرسد .آن قسمت از این امواج که طیف مرئی را شامل می شوند ، از یک سری رنگ مایه ی تدریج “Hue”تشکیل شده اند که کلا چشم انسان ، آن را بصورت رنگ سفید می بیند .رنگ سفید ترکیبی از سه رنگآبی ، قرمز و سبزمی باشد. نسبت ترکیب این رنگها ممکن است به مقدار قابل توجهی کم یا زیاد شود ، اماچشم انسان متوجه این تغیرات نمی شود، زیرا مغزانسان بصورت خودکار این تغییرات را اصلاح کرده و همه را سفید می بیند، مگر آنکه نورها را برای مقایسه کنار هم قرار دهیم تا مشخص شود نور کدام یک سفید تراست. ولی فیلم یا سنسور ، در عکاسی نمی توانند این اصلاحات را همانند مغز انسان انجام دهند ، لذاعکاسان از جدول دمای رنگ استفاده می کنند. این جدول بر این اساس استوار است که اگر شیء سیاهی را درخلاء حرارت دهیم آن شیء شروع به درخشیدن می کند. این درخشش بستگی به میزان حرارتی داردکه به شیء می دهیم.
تراز سفیدی (White Balance ):
دمای رنگ را با مقیاس کلوین (Kelvin) مشخص می کنند و علامت اختصاری آن هم K می باشد. بطوریکه ۵۵۰۰ k معادل نور سفید یا نور روزاست. بالاتر از آن به سمت ازدیاد رنگ آبی و پایین تر به سمت ازدیادنور زرد متمایل است. جدول زیر بیانگر نوع منبع نور و دمای آنها بر اساس کلوین می باشد که به جدول استاندارد تراز سفیدی معروف است.
شما می توانید متناسب با منبع نوری خود ، نوع فیلم مورد نیاز را انتخاب کرده و با استفاده از فیلترهایاصلاح رنگ ، کلوین ها را به یکدیگر تبدیل کنید. امروزه با پیشرفت دوربین های دیجیتال ، دیگر نیازی بهاستفاده از فیلترهای فوق نیست و با استفاده از فهرست تعادل نورسفید “White Balance” میتوانیدتحت هرشرایط نوری عکاسی کنید. در دوربینهای دیجیتال کافی است نوع منبع نور، مانند نور روز، نورتنگستن،فلاشاستودیو،لامپ مهتابی، سایه، حالت پیش فرض و یا ابری را در فهرست تعادل نورسفید مشخص کنید. اگرمنبع نور شما در فهرست تعادل نورسفید دوربین نبود ، و یا ترکیبی از منابع نوری با کلوین های مختلف بود،حالت پیش فرض را انتخاب کنید، سپس با نشان دادن جسمی سفید یا خاکستری مخصوص ترازسفیدی بهدوربین ، برای ایجاد تعادل نورسفید اقدام نمایید. البته در برخی از دوربین ها گزینه ای به فهرست تعادل نورسفید اضافه گردیده است که در آن می توان درجه کلوین را بصورت دستی وارد نمود. در زیر نمونه ای ازفهرست تعادل نورسفید را در دوربین های دیجیتال مشاهده می کنید:
تنظیم ترازسفیدی :
عقیده بیشتر عکاسان حرفه ای این است که بعد از هیستوگرام، تنظیم ترازسفیدی مهمترین کنترل هایدوربین های دیجیتال برای یک عکس خوب است. همانطور که گفته شد نور نیز دما دارد ، اما دمای نور بارنگش اندازه گیری می شود، ولی جالب است بدانید که نور آبی ، دمای بالاتری از نور قرمز دارد. در هر روز ،دمای رنگی نوری که به دنیای ما می تابد، به درجه کلوین تقریبا از ۲۰۰۰ k تا ۱۱۰۰۰ K اندازه گیری میشود. دمای رنگی بین ۷۰۰۰ تا ۱۱۰۰۰ » سرد « کلوین در نظر گرفته می شود که طیف های آبی تر در اینمحدوده هستند. اما دمای رنگی بین ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ هستند که طیف های قرمز در این » گرم « ، کلوینمحدوده در نظر گرفته می شوند. دمای رنگی بین ۴۰۰۰تا ۷۰۰۰ کلوین به عنوان نور روز در نظر گرفته میشوند که ترکیبی از قرمز ، سبز و آبی می باشد. نور سرد در روزهای ابری ، بارانی ، مه آلود ، برفی ،و یا درسایه های روباز در روزهای آفتابی یافت می شوند. نور گرم نیز در روزهای آفتابی اندکی قبل از سپیده دمآغاز شده و حداکثر تا دو ساعت بعد از آن ادامه دارد و سپس دوباره حدود دو ساعت قبل از غروب شروع شده و برای حدود سی دقیقه قبل از غروب خورشید ادامه دارد. در شکل زیر فهرست ترازسفیدی را براساس دمای رنگ نور، مشاهده می نماییم:
در کل، ما خیلی به تفاوت های نور روز و نور تنگستن و نور فلورسنت توجه نمی کنیم ، در حالی که تفاوتوجود دارد ، اما سنسور دوربین های دیجیتال با فیلتر موزاییکی رنگی خود آنها را ثبت می کند. نکته جالبدیگر این است که مطالعه مقدار دمای رنگ ، غیر ضروری است، زیرا امروزه بیشتر نورهای مصنوعی درجدول طبقه بندی استاندارد درجه بندی حرارت رنگی وجود ندارد و تنها یک عدد درجه حرارت رنگی برای مقایسه ساده تر با انواع دیگر ذکر شده است. در واقع مهم این است که نور موجود به چه میزان و درکدامین جهت رنگی از نور سفید فاصله دارد. نور سفید ، طبیعی به حساب می آید ; زیرا چشمان ما اینطور عادت کرده است . در اصل تعریف سفید ، همان نور آفتاب در اواسط روز است. منوی وایت بالانس دوربین همانطور که از اسمش پیداست روشهایگوناگونی ارائه می دهد که نور شرایط مختلف را به صورت نور سفید نشان میدهد. رایج ترین روش این است که یکی از شرایط نور موجود در فهرست منو را انتخاب کنید. اما روشهای دیگریهم وجود دارد که شیوه های تخصصی تر است. ترازسفیدی در دوربین ترازسفیدی یا وایت بالانس در دوربینبه آسانی قابل تنظیم است زیرا تمام اطلاعات رنگ از فیلتر جلوی سنسور می آید نه خود سنسور.سنسورتنها مقدار نور را اندازه می گیرد ، سپس ردیف Bayer ، یک صفحه شطرنج از رنگهای قرمز ، سبز و آبیاست که اطلاعات رنگ را اضافه می کند چون این کار پیکسل به پیکسل انجام می شود ، تبدیل اطلاعاترنگ به راحتی با پردازش گر داخلی دوربین دیجیتال انجام می گردد. برای راحتی کاربران ، دوربین هامجموعه ای از تنظیمات وایت بالانس رایج را ارائه می دهند که بطور معمول عبارتند از:
Sunlight : آفتاب که ۵۴۰۰-۵۶۰۰ درجه کلوین را شامل می شود که به آن نور روز هم گفته می شود.
Cloudy : ابری ، که کمی آبی تر از آفتاب است.
Shade : سایه ، که مقصود از آن سایه های باز زیر آسمان آبی است. بنابراین به مقدار قابل ملاحظه ایآبی تر از نور خورشید است.
Tungsten : نورهای تنگستن هستند که ۳۲۰۰ درجه کلوین می باشند ، که طبیعتا به رنگ گرم یعنیمتمایل به نارنجی هستند. در برخی از دوربین ها نام آن Incandescent می باشد.
Fluorescent : نورهای فلورسنت یا مهتابی ، درجه حرارتهای متفاوت دارند و طیف رنگی آنها گسستهاست و اغلب باعث ا یجاد رنگ سبزآبی در تصویر می شوند.
Flash : در این حالت نورهای فلاش های استودیو یا فلاش های اکسترنال مد نظر است که همانند نور روزدر نظر گرفته می شود.
Custom : از آنجا که هیچ یک از موارد بالا قطعی نیستند ، بیشتر دوربین ها امکان وایت بالانس دستی رانیز فراهم کرده اند که بر اساس تصویری ، به دوربین می فهمانیم که تمامی عکس ها را بر مبنای آننورسنجی و وایت بالانس کند.
Auto یا AWB : که در این حالت دوربین به شکل خودکار ، خود را نسبت به نورهای مختلف تطبیق میدهد ،اما هرگز اصلاح دقیقی صورت نمی گیرد و بیشتر در هنگامه ی مخلوط بودن منابع نوری با درجه حرارت هایرنگی متفاوت بهترین نتیجه را میدهد.
نکته:
-۱ انتخاب هر وایت بالانس بی نیاز از توضیح است ، اما باز سلیقه شخصی در آن دخالت دارد.
-۲ تنظیم وایت بالانس در شرایطی که نور محیط از نوع فلورسنت باشد کاری نسبتا دشوار است، زیرا لامپهای مهتابی علاوه بر گسسته بودن طیف رنگی ، دارای درجه حرارت های رنگی متفاوتی نیز هستند.عکاسی در حالت RAW) ( کمک زیادی می تواند در رفع این مشکل به عکاس داشته باشد. روشهای وایت بالانس:
در اینجا به طور خلاصه روشهایی برای تنظیم وایت بالانس را بررسی میکنیم. استفاده از رنگ خاکستری درعکس همانطور که میدانیم ، وایت بالانس در یک عکس متفاوت است و نمی تواند بی اهمیت یا مهم باشد.البتهبستگی به موضوع و نیاز عکاس دارد. تشخیص این امر، اولین قدم است. برای زمانی که وایت بالانساهمیت دارد دو روش برای تضمین تنظیم دقیق و درست آن وجود دارد. یکی استفاده از یک موضوع رنگیودرست درآوردن آن و دیگری تنظیم دستی وایت بالانس است. اما برای زمانی که وایت بالانس بسیارمهماست و شما عجله دارید ، یک راه حل ساده وجود دارد ، و آن اینکه بخشی از صحنه را که دارای رنگخاکستری خنثی است را به ذهن بسپارید. دست کم با این روش برای مرحله پردازش عکس ، یک مبنادارید. این روش چنانکه در حالت RAW عکاسی کنید نتایج درخشانی دارد. البته لزوما همه صحنه ها داراییک نقطه خاکستری نیستند ، مثلا یک صحنه غروب خورشید . مثلا می توان از رنگ آبی آسمان و یا رنگسبز چمن نیز برای نورسنجی درست و یا وایت بالانس استفاده کرد. بطور کلی بیاد داشته باشید کههمیشه اصلاح دقیق رنگ نتیجه جذابی را مهیا نمی سازد، اما بطور متوسط در صحنه های عکاسی بخشهایی با قابلیت خاکستری خنثی وجود دارد مانند بتون ، فولاد ، آلومینیوم ، آسفالت ، ابرهای متراکمخاکستری و سایه روی یک سطح سفید.
کارت خاکستری و سفید:
در این روش مطابق با شرایط نوری که می خواهیم عکس بگیریم ، ابتدا کارت خاکستری مخصوص را درهمان نور)توجه داشته باشید کارت در سایه نباشد( قرار داده و بوسیله آن نورسنجی میکنیم.اعداد دیافرگمو سرعت شاتر را یاداشت کرده یا به ذهن میسپاریم. توجه داشته باشید که شاخص نورسنج دوربین، برایکارت خاکستری باید در وسط باشد. سپس کارت سفید خالص را در همان نور قرار داده و نورسنجیمینماییم. شاخص نورسنج دوربین در این حالت استاپ 2 یا ۳/۲ استاپ، نورسنجی را بیشتر نشان میدهدکه نشان از آن دارد که نورسنجی ما کاملا صحیح بوده است. سپس یک عکس از کارت سفید گرفته وسپس از منوی دوربین در حالت وایت بالانس دستی ، این عکس را به عنوان عکس مرجع برای نورسنجی ووایت بالانس به دوربین معرفی مینماییم. سپس بقیه عکسها را در همان شرایط نوری می گیریم. لذا اگرشرایط نوری تغییر کرد باید مراحل فوق را برای آن نور، دوباره انجام دهیم. دوم اینکه یک عکس با کارتخاکستری از موضوع گرفته و سپس در مراحل پردازش عکس ، نور و وایت بالانس آن را با استفاده از ابزارموجود اصلاح میکنیم. باید به این نکته نیز اشاره کرد که این روش برای عکاسی طبیعت ، خبری و مانند اینهاکه احتیاج به سرعت دارد،عملا غیر ممکن میباشد.
استفاده از جدول رنگ:
همیشه همه چیز به این راحتی نیست که تنها با چند کلیک در پردازش ، رنگها آنچه دلخواه مان است.تصحیح شوند.اگر همه چیز را تغییر دهیم تا در جهت یک رنگ حرکت کند ، منجر به این امر می شود کهبعضی رنگ ها مطابق با میل شما نباشد. علاوه بر این مساله دشوارتر،مشکل Metamerism یا دوگانه بینیوجود دارد.این پدیده زمانی رخ می دهدکه دو رنگ در یک نور ، به نظر می آیند اما زیر نور دیگری با هممتفاوت هستند.در عکاسی این پدیده با نورهای فلورسنت و نورهای بخار جیوه پیش می آید. برای حل اینمشکل ، زمانی که به دنبال ثبت رنگ خالص و ناب طیف نور هستید مانند عکاسی از دکوراسیون یا معماریداخلی یا از پارچه ها که ثبت رنگهای واقعی از اولویت برخوردار است. اولین اقدام ، عکاسی از یک جدولرنگی تحت تابش همان نورهایی است که به موضوع می تابد. نکته قابل توجه این است که استفاده ازجدول رنگی زمانی موثر است که تمام صحنه با یک نور یکسان نورپردازی شده باشد. دلایل این امر زیاداست. اما همه این دلایل با چشم قابل مشاهده نیست ، زیرا چشم توانایی زیادی برای انطباق با تغییراتایجاد شده در رنگ ها را دارد.اگرصحنه عکاسی ، اتاقی باشد که از یک سمت با نور روز پنجره روشن شده وبخش دیگری از آن با استفاده از نورهای مصنوعی نورپدازی شده باشد، چشمان شما این دو منبع متفاوترا تشخیص میدهد. در این میان اندکی تفاوت می بیند اما سنسور دوربین دقیقا تفاوت را تشخیص میدهدکه این اختلاف میتواند حداکثر تا ۳۰۰۰ کلوین باشد.
روش استفاده از جدول رنگی:
یک طرف کالر چارت مشتمل بر ۲۴ مربع رنگی است که از آن برای کالیبره کردن دوربین استفاده می شود ودر طرف دیگر ، علاوه بر مربع های خاکستری مخصوص تنظیم تراز سفیدی ، یک ردیف مربع از سفید تا سیاهبرای برسی صحت نورسنجی وجود دارد.درشکل زیر نمونه ای از یک کالر چارت را مشاهده میکنید:
برای استفاده از این ابزار، ابتدا باید عکس را ترکیب بندی نموده و سپس کالر چارت را در کادر قراردهید. مهم نیست که کل فضای نمایاب دوربین شما را پر کند، فقط مطمئن شوید که تمامی مربع ها در کادرقرار دارند و اینکه کالر چارت در محلی قرار گیرد که شرایطی همسان با سوژه دارد، نه اینکه در قسمتسایه های تصویر باشد. همچنین دقت داشته باشید نور به طور یکسان و یکنواختی به سطح کالر چارتبتابد و عکس هم به طور صحیحی نورسنجی یا فلاشمتری شده باشد.لازم به ذکر است واضح بودن عکسمهم نیست. سپس عکس را در فتوشاپ باز نمایید. سپس با ابزار قطره چکان از جدول رنگی نمونه گیریکنید . مقادیر باید با اختلاف اندکی از یکدیگردر نرم افزار باشند. گاه ممکن است شما ترازسفیدی را هنگامعکاسی به اشتباه تعیین کرده باشید و یا بخواهید بعدا رنگ تصاویر را در کامپیوتر اصلاح کنید ، برای تنظیمترازسفیدی کافی است با قطره چکان بر روی مربع خاکستری خنثی ، کلیک کنید . حتی می توانید بهتصاویر، رنگ مایه های سردتر یا گرم تری ببخشید بدون اینکه تصویر دچار مشکل و یا افت کیفیت گردد. نتیجه این کار به گونه ای است که انگار قبل از عکاسی تراز سفیدی دوربین را تعیین کرده اید. در صورت استفاده از کالر چارت ، تمامی تصاویر گرفته شده توسط دوربین های مختلف ، رنگ و نور یکسانیارائه می کنند، زیرا شما استاندارد عکاسی کرده اید.
استفاده از Expodisc
این ابزارهمانند یک فیلتر لنز می باشد. هنگام تنظیم ترازسفیدی آن را روی لنز می بندیم و سپس ازهمان صحنه ای که می خواهیم عکاسی کنیم یک عکس می گیریم . این ابزار فقط نور را از خود عبورمیدهد و تصویر به دست آمده یک تصویر خاکستری استاندارد می باشد . سپس با استفاده از تنظیم دستیوایت بالانس برای دوربین تعریف میکنیم که عکس های بعدی را طبق این شرایط نوری تنظیم کند. درشکل زیر نمونه ای از این ابزار را مشاهده می کنید:
برای دانلود فایل این مطلب به صورت pdf روی لینک زیر کلیک کنید