مفهوم واید و تله در تصویربرداری
مفهوم واید و تله در تصویربرداری
لنزهای واید (wide lenses) :
فاصله کانونی آنها از لنزهای نرمال کمتر است و در حدود mm 38-24 میباشد . زاویه دید آنها بیشتر از لنز نرمال است و برای عکسبرداری از مناظر ، ساختمانهای بزرگ و عکس های گروهی استفاده میشوند فاصله کانونی آنها از لنز نرمال است با کاهش فاصله کانونی بر وسعت زاویه دید لنزها افزوده می شود و با افزایش زاویه دید درشت نمایی اجزای صحنه کوچکتر می شود فاصله کانونی لنزهای واید دوربین های ۱۳۵ شامل ۳۵،۲۸،۲۴،۲۰ و … است. لنزهای چشم ماهی نیز جزو لنزهای واید محسوب می شوند، با این تفاوت که زاویه دید گسترده این لنزها بین ۱۳۰ تا ۱۸۰ درجه است. لنزهای زاویه به سبب وسعت زاویه دید نسبت به لنزهای نرمال تصویری وسیعتری ارائه می دهند. در لنزهای واید ضعیف تر مانند لنز واید ۲۸ فقط خطوط کناری تصویر مقداری اعوجاج می یابد اما در لنزهای چشم ماهی تصویر کروی می شود. کروی شدن خطوط مستقیم در کناره های تصویر، هنگامی تشدید می کشود که دوربین به موضوع نزدیک شود این خطا در لنزهای واید موسوم به آسفریکال به مقدار زیادی اصلاح شده است. هنگامی که با لنزهای واید موسون به آسفریکال به مقدار زیادی اصلاح شده است. هنگامی که با لنزهای واید از زاویه بالا عکسبرداری می شود حقارت و تحقیر اغراق شده در تصویر تداعی می گردد و با قرارگرفتن دوربین در زاویه پایین ، عظمت و شکوه کاریکاتور گونه موضوع آشکار می شود. ایجاد حالت خنده آور و ترسناک با این از (زاویه ) میسر است نسبت به لنزهای نرمال اشیای موجود در تصویرهایی که با لنز واید عکسبرداری شده اند، کوچکتر و دورتر هستند و عمق میدان وضوح تصاویر لنزهای واید بیشتر است. خارجی ترین عدسی آن حالت کروی دارد.
بازدید ادامه مطالب با کلیک بر روی این مطلب
مفهوم واید و تله
لنزهای تله فتو :
معمولا برای بزرگنمایی و عکاسی از فواصل دور استفاده میشود . مثل عکاسی ورزشی و حیات وحش و … فاصله کانونی mm 345- 75 و بیشتر میتواند باشد لنزهایی که فاصله کانونی آنها بیشتر از لنزهای نرمال است با افزایش فاصله کانونی جثه لنز بزرگتر شده از زاویه دید کاسته می شود . این نوع لنز، نسبت به لنز نرمال فضای محدودتری از صحنه را عکسبرداری می کند در نتیجه درشت نماییی تصویر افزایش می یابد. که دراین زمینه برای دوربین های ۱۳۵ می توان به لنزهای ۷۰،۱۰۰،۱۳۵،۲۰۰ و غیره اشاره کرد . رایج ترین کاربرد لنزهای تله برای عکسبرداری از فواصل دور است. پلانهای تصویر را در هم می فشارند و ازدحام و تراکم را در تصویر به وجود می آورند. لنز تله فوتو به دو گونه لنز تله کوتاه و لنز تله بلند تقسیم میشوند که لنزهای تله کوتاه در محدوده ۸۵ تا ۲۵۰ میلیمتر و تلههای بلند از ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیمتر هستند. هر دو گروه این لنزها کاربرد زیادی در عکاسی ورزشی و عکاسی حیات وحش دارند این لنزها دارای میدان دید محدودی هستند و در حقیقت هرچه بزرگ تر شوند، محدودیت میدان دید آنها هم بیش تر میشود لنزهای تله فوتوی سری AF-S با قابلیت انحصاری و تحسین شده SWM موتور حلقوی بی صدا وضوح یابی فوق العاده سریع و بی صدای باورنکردنی را ارائه می کند.
یکی از تفاوت های لنز تله و واید پرسپکتیو های متفاوت در آنهاست.لنز واید نسبت به لنز تله پرسپکتیو شدید تری دارد. دردوعکس بالا شاهد اید مطلب هستید.لنز ٢٨م.م که یک لنز واید محسوب می شود, نسبت به لنز ١٣۵م.م که یک لنز تله است ؛ پرسپکتیو شدیدتری دارد ولی در لنز تله اجزای تصویر در هم فشرده تر هستند.البته تفاوتهای دیگری بین این دو فاصله کانونی وجود دارد
نکته : با استفاده به جا از لنزها و خلاقیت میتوانیم تصاویر جالب و قابل توجهی ثبت کنیم.
تبدیل کننده های تله (Teleconverters)
بسیاری از لنزهای سوپر تله فوتو با تبدیل کننده های تله سازگارند تا فاصله کانونی بزرگتری پیدا کنند. این تبدیل کننده ها تصویر را در حدود ۱.۴ تا ۲ برابر بزرگتر می کنند، بدون اینکه از کیفیت عملکرد فوکوس خودکار یا لرزشگیر تصویر بکاهند. این فاصله کانونی بزرگتر بسته به میزان بزرگنمایی تبدیل کننده، به قیمت یک یا دو استاپ نور کمتر تمام می شود. البته بعضی از دوربین ها و لنزها با این تبدیل کننده سازگار نیستند. این عدم سازگاری گاهی به دلیل شکل ظاهری تبدیل کننده هاست. گاهی هم به دلیل از دست رفتن نور، سیستم فوکوس خودکار دوربین از کار می افتد.
گزینه های دیگر
بسیاری از عکاسها استطاعت خرید لنزهای سوپر تله فوتو را ندارند یا کمتر از این لنزها در حیطه کاری خود استفاده می کنند. برای این افراد، لنزهایی با قیمت مناسب تر وجود دارد، البته نه با آن حجم امکانات و ویژگی های سوپر تله فوتوهای بزرگتر. یکی از انواع این لنزها، لنزهای آینه ای (Catadioptric)، یا بازتابنده هستند. در مکانیزم اپتیکال این لنزها از آینه استفاده شده و طراحی آنها می تواند بسیار کوتاه تر از طراحی لنزهای تله باشد. البته به دلیل این نوع طراحی، این لنزها نمی توانند از دیافراگم قابل تنظیم برخوردار شوند و دیافراگم در آنها ثابت است. ضمنا، وجود یک مانع در مرکز لنز باعث تشکیل بوکه یا blur (محوی) به شکل دونات در تصویر می شود.
بعضی لنزهای سوپر تله فوتوی استاندارد هم هستند که در طراحی آنها خبری از عناصر اصلاح کننده و عدسی های متنوع نیست، و به این ترتیب ساده تر و فشرده تر هستند. کار با این لنزها نسبتا کُند است و تمام تنظیمات به صورت دستی انجام می شود. به طور کلی، این لنزها به دلیل فواصل کانونی بزرگ لنزهای سوپر تله فوتو معمولا کشیده هستند. اما اگر استطاعت خرید بهترین یا سریع ترین لنز تله فوتوی موجود در بازار را نداشته باشید، یا تازه بخواهید کار کردن با این نوع لنزها را تجربه کنید، این لنزها گزینه مناسبی هستند.