چگونه عکس های بوکه بهتری بگیریم

ترفند بدست آوردن بوکه های زیبا و هاله های نوری در عکاسی و فیلمبرداری

عکس boke

چگونه عکس های بوکه بهتری بگیریم؟

وقتی عکاسان از عمق میدان (DOF) کم عمقی استفاده می کنند، دلیل معمولا جدا کردن سوژه از پس زمینه و گذاشتن تمرکز بر روی آن است. متاسفانه، این معمولا به معنی فراموش کردن نواحی زیبایی است که خارج از فوکوس قرار دارند و تنها توجه به سوژه است. اشتباه بزرگی است. در این مطلب به شما آموزش می دهیم که چگونه به بوکه های زیبایی برسید. بوکه (Bokeh) به قسمتی از عکس گفته می شود که در فوکوس نیست. بسیاری از عکاسان نمی دانند که کیفیت این افکت زیبا قابل کنترل است. ۴ تکنیک وجود دارند که در بهتر کردن بوکه به شما کمک می کنند: تنظیم عمق میدان، انتخاب لنز مناسب، ساختن بوکه خودتان و استفاده از بوکه برای ارتباط با پیش زمینه. بوکه (Bokeh) که  Bokeهم گفته میشود یکی از محبوب ترین موضوعات در عکاسی است. دلیل اینکه چرا اینقدر بوکه مورد توجه قرار گرفته است این است که به عکسها جذابیت بصری می بخشد و ما را وادار می کند تا روی یک ناحیه خاص از تصویر تمرکز کنیم. کلمه بوکه از زبان ژاپنی وارد فرهنگ عکاسی شده است و معنای اصلی آن Blurیا همان تاری است

بازدید ادامه مطالب با کلیک روی این مطلب

بدست آوردن بوکه های زیبا 

 

 

عکس بوکه
 
بوکه اساسا کیفیت نواحی خارج از فوکوس یا تار شده ی تصویر است که لنز دوربین به ما ارائه می دهد نه خود تاری یا میزان تاری (چه در  پیش زمینه چه پس زمینه موضوع) . تاری و محوشدگی  که غالبا در عکسها می بینید نتیجه عمق میدان کمی است که به آن background blur یا تاری پس زمینه می گویند. به هر حال آنچه عکاسان آن را بوکه می نامند کیفیت و محسوس بودن تاری (پیش زمینه – پس زمینه) و همچنین کیفیت تاری نقاط نورانی منعکسه است. هنوز کمی دچار سردرگمی هستید؟ 
بوکه خوب، بوکه بد
به یاد داشته باشید بوکه توسط لنز ساخته و ارائه می شود نه توسط دوربین. لنزهای مختلف بر اساس ساختار و طراحی منحصر به فرد خود، بوکه های مختلفی ارائه می هند. بطور کلی لنزهای پرتره و تله، با ماکزیمیم دیافراگم (یعنی بازترین دیافراگم) بوکه هایی زیباتر و دلپذیرتر از لنزهای زوم ارزان قیمت ارائه می دهند. بطور مثال لنز نیکون ۸۵mm – f1.4 بوکه های فوق العاده خوبی تولید می کند در حالی که لنز نیکون ۱۸/۱۳۵mm – f 3.5/5.6 با همان عمق میدان و دیافراگم، بوکه های ضعیفی می سازد و این به خاطر طراحی اپیتکی مختلف این دو لنزهای است. دوباره تاکید می کنم که من درباره ی تاری و محوی پس زمینه (بکگراند) صحبت نمی کنم چرا که همه لنزها قابلیت تولید نواحی خارج از فوکوس دارند اما همه لنزها قابلیت ارائه بوکه های زیبا را ندارند. بنابراین یک بوکه خوب و زیبا چیست؟ یک بوکه خوب احساس خوبی به چشمها و ادرک ما از عکس می بخشد و این به خاطر تاری نرم و لطیف پس زمینه و منحنی های دایره ای شکل حاصل از نورها است که فاقد لبه ها سخت و تیز است.
 
انداختن عکس بوکه
 
بوکه نرم و یکدست (creamy)
به پس زمینه نرم پشت سر کودک دقت کنید. نواحی خارج از فوکوس بسیار لطیف (creamy) دیده می شوند و شکلهای دایره ای پس زمینه گرد و نرم هستند و مابین نواحی تار در پس زمینه انتقال  نرم و زیبایی را شاهد هستیم. این دقیقا همان چیزی است که بوکه خوب نامیده می شود.  بوکه بد یا زشت چیست؟ هر چند بحث بسیاری از مردم این است که چیزی به نام بوکه بد نداریم. اما من هنوز هر چه باعث پرت شدن حواس از موضوع اصلی و گیج شدن چشم ما بشود  “بد” می نامم.
شکلهای بوکه
شکل نور منعکسه نواحی خارج از فوکوس بستگی به دیافراگم لنز دارد. بسیاری از لنزهای قدیمی (مانند لنز نیکون ۵۰mm – f1.4)  دارای هفت تیغه صاف در دیافراگم شان هستند. که بوکه های هفت ضلعی مانند شکل زیر ایجاد می کنند. اکثر لنزهای جدید ۹ تیغه گرد دارند که بوکه های دایره شکلی ایجاد می کنند
چطور یک بوکه خوب بگیریم؟
خب، چطور یک بوکه خوب در عکسهاتون ایجاد کنید؟ همانطور که در بالا اشاره کردم بوکه به نوع لنز بستگی دارد. درحالیکه لنزهای ارزان قیمت بوکه های ناخوشایندی دارند لنزهای غیر زوم و لنزهای زوم حرفه ای با دیافراگمهای بازتر، بوکه های خوبی ارائه می دهند. آیا می دانید که لنز شما بوکه خوب تولید می کند یا نه؟  این آزمایش را انجام دهید. روی یک موضوع از یک فاصله خیلی خیلی نزدیک فوکوس کنید اینقدر نزدیک که لنزتون بتواند موضوع را در فوکوس داشته باشد. مطمئن شوید که پشت سر سوژه تا فاصله ۱.۵ تا ۲ متری چیزی نباشد. مطمئن شوید که هم تراز به موضوع (سوژه) نگاه می کنید نه از بالا به پایین. توجه داشته باشید که پس زمینه شما یک دیوار ساده نباشد. سعی کنید یک پس زمینه (بکگراند) رنگارنگ پیدا کنید و ترجیحا مقداری نور روی آن تابیده باشد. هنگامی که یک موضوع خوب برای تست با پس زمینه مناسب پیدا کردید مود دوربین خود را روی الویت دیافراگم (Aperture Priority ) گذاشته و دیافراگم را در بازترین حالت خود قرار دهید. در اکثر لنزهای زوم نه خیلی حرفه ای این عدد معمولا ۳.۵ است. در حالیکه در لنزهای زوم حرفه ای این عدد بین f1.2 تا f 2.8 است. حالا یک عکس بگیرید و در نمایشگر دوربین خود آن را نگاه کنید. موضوع باید فوکوس باشد و پس زمینه تار. اگر لنز خوبی داشته باشید بوکه باید نرم و تار باشد و مانند مثالهای بالا چشم نواز باشد. شکل های دایراه ای باید کاملا نرم و گرد باشند و لبه های تیز نداشته باشند.
 
گرفتن بوکه خوب
 
چه لنزهایی بوکه های خوب ایجاد می کنند؟
لنزهای بسیاری وجود دارند که بوکه های خوش فرم تولید می کنند. بسیاری از لنزهای حرفه ای ثابت و سریع با تیغه های گردِ دیافراگمی مانند نیکون ۸۵mm – f1.4  و کانن ۸۵mm – f 1.2 USM  بوکه های استثنایی خوش فرمی ایجاد می کنند. نمونه های ارزانتر همین لنزها مانند نیکون ۸۵mm – f 1.8 و کانن ۸۵mm – f 1.8 USM هم بوکه های زیبایی تولید می کنند. لنزهای بسیار زیادی وجود دارند که میتوان به آنها اشاره کرد بنابراین پیشنهاد می کنم بر حسب نیاز عکاسی خود، مقداری درباره ی لنزهای مختلف تحقیق کنید
تنظیم کردن عمق میدان
 
عمق میدان در عکس بوکه
 
از آنجایی که بوکه قسمت مات عکس است، به صورت مستقیم با عمق میدان در ارتباط است، که مشخص می کند چقدر از عکس خارج از فوکوس است. یک دریچه دیافراگم کوچک منجر به تولید عمق میدان کوتاه و در نتیجه قسمت مات بزرگ تری در عکس می شود. همچنین، هرچقدر فاصله کانونی کوتاه تر باشد، عمق میدان بیشتر خواهد بود. نکته آخری که در رابطه با کنترل عمق میدان باید مطرح کنیم، فاصله لنز تا نقطه فوکوس است. هرچقدر این فاصله بیشتر باشد، عمق میدان نیز بیشتر خواهد بود. بسیاری از عکاسان تازه کار، همیشه سراغ کوچکترین اندازه دیافراگم ممکن می روند. این اشتباه است. اغلب، اگر جزئیات کافی در پس زمینه وجود داشته باشد تا شکل هایی را بسازد، قسمت های مات عکس زیبا و دلنشین تر هستند. اولین قانون برای داشتن بوکه بهتر انتخاب عمق میدان (depth-of-field) مناسب است، نه اینکه همیشه مات ترین پس زمینه ها را انتخاب کنیم.
انتخاب لنز مناسب
 
لنز عکس بوکه
 
دیافراگم دارای چندین تیغه است که یک دایره یا هشت ضلعی را تشکیل داده و از آن نور به سنسور دوربین می رسد. دریچه دیافراگمی که تیغه های بیشتری داشته یا تیغه های آن منحنی شکل باشند، بوکه های دایره شکل بیشتری تولید می کند. در حالی که دیافراگم ها با ورودی های هشت وجهی بوکه هایی شبیه به شکل خودشان ایجاد می کنند. عکاسان زیادی شکل دایره ای بوکه را به هشت ضلعی آن ترجیح می دهند. معمولا لنز های گران قیمت تر برای رسیدن به بوکه های دایره ای شکل از تیغه های بیشتر و/یا تیغه های منحنی شکل دیافراگم استفاده می کنند
ساخت بوکه خودتان
 
ساخت بوکه
 
چند سال پیش، بسیار رایج شده بود که عکاسان شکل های مختلفی را بسازند و برای ایجاد بوکه های گوناگون روی لنز خود قرار دهند. تا زمانی که زیاده روی نکنیم، این یک افکت زیبا و خلاقانه است. برای ساختن این افکت شکل مورد نظرتان را روی کاغذ مشکی در آورید (مانند عکس). سپس آن را جلوی لنزتان با نوار چسب بچسبانید به طوری که قسمت برش خورده میانه لنز قرار گیرد. زمانی که عکس می گیرید، بوکه به شکل همان برش در می آید.
تکنیک بوکه
بطور معمول و پیشفرض شکل بوکه دایره ای شکل است (زیرا شکل لنز دوربین شما دایره ایست). ولی شاید شما از خود بپرسید آیا میتوان شکل های دیگری را به عنوان بوکه در نظر گرفت؟ جواب : بله .برای ایجاد بوکه های متنوع مراحل و ابزار زیر نیاز است:
۱ – لنز دوربین(بهتر است دارای لنز باز باشد.)
۲ – کاغذ سیاه (CardBoard)
۳ – چسب
۴ – تیغ کاتر
ابتدا بر روی کاغذ شکل مورد نظر خود را رسم کنید، سپس با تیغ آنرا خارج کنید. سپس کاغذ را به اندازه دهانه ی لنز دربیاورید و با باقی کاغذ های سیاه دور تا دور لنز را بپوشانید. در پایان باید لنز شما چیزی شبیه به این باشد با شکل های متفاوت.
 
بوکه  دست ساز
 
شکل های بوکه
 
اشکال مختلف بوکه
  
مرتبط ساختن پس زمینه و پیش زمینه
 
پس زمینه بوکه
 
معمولا، شگف انگیز ترین عکس ها آن هایی هستند که بیننده انتظار انجامش را ندارد. مرتبط کردن سوژه واضح پیش زمینه یک عکس با بخشی از پس زمینه مات واقعا می تواند عکسی خلاقانه را به وجود آورد. شما احتمالا این افکت را در عکس های عروسی مشاهده کرده اید، که عروس به دوربین نزدیک، در فوکوس و واضح است، در حالی که داماد در پس زمینه و مات به تصویر کشیده شده است. اگر بتوانیم علاوه بر ارتباط یک تعامل هم میان پس زمینه و پیش زمینه ایجاد کنیم، تکنیک را قوی تر پیاده سازی کرده ایم. آیا شما هم همینقدر از عکاسی بوکه لذت می برید؟ عبارت «Bokeh» کلمه ای ژاپنی است که برای افکتی مشابه مات شدن به کار می رود. افکت بوکه حالتی از واقعیت و عمق را به عکس ها اضافه می کند. انگیزه نخست عکاسی بوکه به تصویر کشیدن زیبایی نهفته ای است که در فعالیت های روزانه شخص وجود دارد. این افکت جذاب زمانی ایجاد می شود که قسمت های فوکوس عکس ها به خاطر قسمت هایی که خارج از فوکوس هستند، شارپ تر می شوند. جذاب ترین چیز در مورد این نوع عکاسی این است که به مهارت یا دوره آموزشی خاصی نیاز ندارد. زمان بندی صحیح به همراه محیط تنها چیزی است که برای عکس گرفتن نیاز دارید. طراحان گرافیک نیز از نرم افزار هایی مثل فوتوشاپ برای ایجاد افکت مشابه استفاده می کنند. در ادامه گلچینی از عکس های بوکه را برای شما آماده کرده ایم که با دیدن آن ها الهام بگیرید و از زیباییشان لذت ببرید
 
بوکه از حیوانات
    
بوکه از طبیعت
هاله نور در عکاسی
هنرمند و عکاس آمریکایی به نام رابرت بولتمن عکس ها و تصاویر کم نظیری تهیه کرده است. او با قرار دادن گل ها در معرض برق ۸۰ هزارولتی توانسته اینعکس ها را تهیه کند. این روش عکاسی و این اشعه ای که در اطراف گلها دیده میشود به اثر تابش کیرلیان مشهور است.سیمون کیرلیان و همسرش اولین افرادی بودند که به ثبت و مطالعه تصاویر بدست آمده در اطراف اجسام مختلف پس از تحریک الکتریکی آنها پرداختند. در آزمایشات متعدد انجام شده در " آکادمی علوم و تحقیقات روسیه " در روی موجودات در عواطف روحی مختلف ، مشاهده شده است که عواطف و حالات روحی مختلف رنگ ها و درخشش مختلفی را به دوربین در روش کیرلیان منعکس میکند. همه ی این تحقیقات نشان میدهد که اختلال در این تشعشع باعث شروع بیماری در بدن فیزیکی می شود. اختلال در " پیراهن انرژی " باعث می شود تا درعکاسی در آن نقطه های سیاه ویا خالی دیده شود که در مراکز تشخیص بیماری از آنها برای تشخیص استفاده می کنند.
   زیبایی عکس بوکه
 
عکاسی بوکه به صورت رنگی
 
 
برای دانلود فایل به صورت pdf روی لینک زیر کلیک کنید
 
Click This andisheh no.gif (125×70)