چگونه سبک عکاسی خوبی داشته باشیم
سبک در عکاسی موضوعی نیست که بخواهیم آن را داشته باشیم، یا نداشته باشیم؛ «سبک» هویت عکاس است و هر عکاسی برای آنکه خالق سبک شخصی خودش باشد باید این سؤال را از خود بپرسد که چگونه باید دربارهی سبک شخصی خود تصمیمگیری کند.
اگر به عکاسی علاقهمند هستید:
چگونه عکاسی مستند را آغاز کنیم
تکینکهای کاربردی برای ترکیببندی در عکاسی- بخش اول
تکنیکهای کاربردی برای ترکیببندی در عکاسی- بخش دوم
چطور از رنگ برای عکاسی بهتر استفاده کنیم
چگونه دربارهی سبک شخصی خود تصمیمگیری کنیم؟
مثل یک وظیفهی مهم و اصلی به آن نگاه کنید. تصمیم شما در این باره میتواند مهمترین مقطع از زندگی عکاسانهی شما باشد هرچند بسیاری نیز این سبک را ناخودآگاه بر اساس علائق و مهارتهای خود به دست میآورند. اگر سبک خود را درست انتخاب کرده باشید هیچ گاه برای ارائه ی شاتهای خود دچار تردید نخواهید شد و اعتماد به نفس تکیه کردن به تک تک فریمهای درست و استادانه خود را خواهید داشت.
قاعدتاً برای یافتن این سبک شخصی نمیتوانید یک کاغذ و قلم بردارید و برای خودتان چهارچوب تعیین کنید پیشنهاد ما این است نکاتی که در این مقاله مطرح میکنیم را در نظر داشته باشید، پس از یک یا دو هفته عکاسی به این نتیجه خواهید رسید که سمت و سوی عکسهای شما چگونه است.
خودتان باشید
یک سبک واقعی، خودِ حقیقیِ شما را باز میتاباند؛ چیزی که واقعاً هستید و یا به آن علاقهمندید. این در واقع شیوهی نگرش شما به جهان پیرامون است؛ دقیقاً چیزی که شما را «شما» میکند. باید این را بپذیریم که هر کدام از ما در نوع خودش خاص است، ما مهارتهای خاص خودمان را داریم و ممکن است به یک موضوع مشترک میلیونها نگاه متفاوت داشته باشیم. اگر این موضوع را قبول دارید، باید بپذیرید که هیچ کس نمیتواند شبیه شما باشد، بنابراین خودِ واقعیتان را بشناسید و روی آن کار کنید. برای شروع این کار، عکس گرفتن از هر چیزی که در شما حسی پدید نمیآورد را رها کنید.
از آنچه دوست دارید، عکس بگیرید
این نخستین دلیلی است که همهی ما به خاطر آن دوربین به دست میگیریم؛ عکاسی از سوژهای که دوستش داریم. اگر عکاس هستید از انبار کردن عکسهایی که دوستشان ندارید دست بکشید؛ در واقع باید از عکس گرفتن از سوژههایی که دوست ندارید، دست بکشید. منظور این نیست که به عنوان مثال چون کودکان دوستداشتنی هستند تمام وقت خود را صرف عکاسی از آنها کنید، بلکه هدف شکار سوژههایی است که در شما حسی را پدید میآورد.
از هر چیزی که خوشحالتان میکند، عکس بگیرید؛ اگر به گلها علاقه دارید، عکاسی ماکرو از گلها را آغاز کنید و اگر از علاقمندان به مد و لباس هستید، به جزئیات آنها و یا ترکیبشان با محیط فکر کنید. شهرتان، خانوادهتان، مراحل کارتان و خلاصه هر چیزی که برای شما الهامبخش است، سوژهی مناسب عکاسی شماست؛ مهم این است که در انتخاب این سوژهها تحت تأثیر افراد نباشید و استقلال نسبی خود را حفظ کنید.
دلسرد نشوید
خیلی مهم است که وقتی با یک عکاس حرفهیی و یا عکسهای درجه یک روبهرو میشوید، خودتان را با آنها مقایسه نکنید. در چنین شرایطی باید چند نکته را به خاطر داشته باشیدد:
۱- تجهیزات یک عکاس حرفهیی با شما متفاوت است؛
۲- او طی سالها مهارتهای زیادی را در نگاه کردن به پیرامون و نیز استفاده از ابزار خود به دست آورده است؛
۳- گاهی ممکن است عدهای شروعی طوفانی در عکاسی داشته باشند اما پس از مدتی آتش علاقهشان خاموش شود؛
۴- به این فکر کنید که شما چه چیزهایی را از او یاد خواهید گرفت؛
۵- اینکه عدهای واقعاً در عکاسی هنرمند هستند را بپذیرید و علاقه و هنر خود را نیز دست کم نگیرید؛
۶- به عکسهای خود در طول هفته فکر کنید و سیر پیشرفت خود را در عکاسی ببینید.
از قضاوت دیگران نهراسید
شما مجبور نیستید تمام عکسهای تان را در شبکههای اجتماعی در برابر دید همه قرار بدهید؛ هیچ عکاسی تمام داشتههای خود را با دیگران به اشتراک نمیگذارد. اما اگر عکسی را با دیگران مشترک شدید از اظهارنظرها، ایرادها و تمسخر دیگران نهراسید. در هر حال هرکس نگاه خودش را به عکس، سوژه و ادیت شما دارد.
اگر خونسرد باشید میتوانید از تمام اظهارنظرها چه انتقادهای سازنده و چه غُرهای بدون پشتوانه برای قویتر کردن سبک خود در عکاسی استفاده کنید؛ فقط کافی ست کمی ذکاوت به خرج دهید.
ادیت خاص خود را بیابید
چگونگی ویرایش شما بر روی عکس میتواند شما را به سبک شخصیتان نزدیکتر کند. ادیت شما به موضوعهایی که به آنها علاقهمند هستید، بستگی دارد. شاید بخواهید عکستان روشن باشد، قدیمی به نظر برسد، سیاه و سفید باشد، کانستراکشن بالاتر از حد معمول داشته باشد و صدها ادیت ساده یا حرفهیی دیگر که میتواند بیانگر سبک شخصی شما در عکاسی باشد. آنچه در انتخاب نوع ویرایش مهم است باز هم الهامبخش بودن آن است. هیچ وقت فراموش نکنید که «سبک» خودِ شخصی شما را مینمایاند.
لحظهای تصور کنید که با تلاش و پشتکار فراوان راهتان در عکاسی را پیدا کردهاید، قطعا به خودتان افتخار میکنید اما آیا تلاشتان در همین نقطه به پایان میرسد؟ جواب منفی است؛ این اول راه شماست. تمرکزتان را از دست ندهید و اهدافتان را توسعه دهید و به آنها فکر کنید.
باد بگیرید اهداف واقعگرایانه داشته باشید
بیشک اولین عکس هیچ عکاسی روی جلد مجلههای مشهور عکاسی و گرافیک دنیا نرفته است بااینحال اگر این هدف شماست اصلا بد نیست اما باید به خاطر داشته باشید که بااینکه تعیین هدف در عکاسی بسیار مهم است اما برای موفقیت باید اهدافی واقعی و امکانپذیر داشته باشید اگر هم هدفی چالشبرانگیز دارید باید به واقعیت نزدیک باشد. برای مثال میتوانید هدف خود را برای شروع عکاسی یادگیری اصول و فنون عکاسی و یا نمایش آثارتان در یک گالری محلی تعیین کنید. موفقیت همانند نردبانی است که باید پلهپله و قدمبهقدم به دست بیاید.
اعتمادبهنفس داشته باشید
اعتمادبهنفس یکی از ویژگیهای اصلی عکاسان است. تا زمانی که اعتمادبهنفس بالایی نداشته باشید نمیتوانید از عکاسی مبتدی به عکاسی حرفهای تبدیل شوید. برای رسیدن به اهدافتان در عکاسی به خودتان اعتماد داشته باشید و در انتخاب سوژهها به خودتان شک نکنید. زمانی که در هدفی پیروز میشوید آهسته آهسته بیشتر به خودتان اعتماد پیدا میکنید و روزبهروز به سمت اهداف جدیدتر و بلندپروازانهتری هدایت میشوید.
جسور باشید
شما جرات پیداکردهاید که رؤیاهایتان را دنبال کنید و راه عکاسان حرفهای را ادامه دهید. این راه ساده نیست اما جسارت شما میتواند این مسیر را سادهتر کند. برای رسیدن به اهدافتان برنامه داشته باشید و به سمت رویاهایتان پیش بروید. فراموش نکنید اهداف، تابلو راهنمای شما هستند و با هر هدفی میتوانید مهارت، اعتماد، تجربه و دانش کسب کنید. در عکاسی هیچگاه برای رسیدن به اهدافتان از حرکت دست نکشید. همیشه سعی کنید چیزهای تازهای بیاموزید و به اهداف بلندپروازانه خود دستیابید.